Jak připravit čaj z lapacha

Na virtuálních policích internetových e-shopů se každým rokem nachází mnohem širší sortiment přípravků s obsahem lapacha. Mezi nejpohodlnější formu jistě patří tobolky a kapsle obsahující výtažky kůry tohoto vzácného stromu, které znali již staří Inkové. Díky důležitým látkám se lapacho využívá už více než tisíc let. Jestliže vám ani tato varianta nestačí, je možné si pořídit dokonce i ústní sprej s lapachem. Pravdou však zůstává, že tradiční čaj připravený z kůry lapacha je nejlepší a nejefektivnější variantou. Když budeme dodržovat doporučený způsob přípravy, pak dostaneme nejvyšší koncentraci účinných látek.

Přesto, že pohled do příbalových letáků kapslí obsahujících výtažky z lapacha může zapůsobit poměrně přesvědčivě, ve skutečnosti si s jejich léčivými účinky do dnešních dob v ničem nezadá ani konvice naplněná čerstvým nálevem ze sušeného lapacha. Dle laboratorních zkoušek je právě tato forma konzumace lapacha nejúčinnější. Celé tajemství přípravy není nijak složité a svoje lapacho si tedy zvládne udělat každý, kdo dokáže úspěšně připravit hrnek čaje nebo sklenici kakaa.

Stačí odměřit si dvě polévkové lžíce, nebo čtyři čajové lžičky, a toto množství sušené směsi zalít vařící vodou. V nejlepším případě ještě všechno povaříme dalších pět minut na mírném ohni. Udělaný nálev poté necháme ještě přibližně 15 až 20 minut překrytý vylouhovat. A to je všechno, přátelé. Tento snadný postup vám bezpečně zaručí, že připravený nálev bude obsahovat všechno podstatné, co lapacho může našemu organismu nabídnout.

Velmi důležité je tady myslet jen na jednu obvyklou zásadu, kterou je vyhnout se během přípravy lapacha používání čehokoliv, co je vyrobené z hliníku. A je jedno, jestli to je nádoba nebo jenom obyčejná lžička, s níž bychom si zalité lapacho chtěli zamíchat.

Z obdobného soudku je i další doporučení. Konkrétně bychom samotnou směs pro přípravu nápoje, ani samotný nálev, neměli skladovat v plastikových obalech. Nestane se sice nic extrémně závažného, ale je zbytečné, aby lapacho začalo ztrácet část svojí síly, což se v takovém případě může stát. Důležité je během přípravy pracovat s nádobami z porcelánu, nejlépe s tradičním čajovým servisem, ale stejně dobře jistě zafunguje též sklo nebo nerez.

Co se týká toho, jak poté s čerstvě připraveným nápojem naložit, to už záleží v podstatě výhradně na vás. na rozdíl od některých bylinných nálevů totiž lapacho můžete konzumovat teplé nebo klidně i studené. Klidně můžete vyzkoušet různé úpravy chuti. Lze ho také smíchat s dalšími přísadami.

Výborný tudíž je třeba pokud do něho přidáte trochu medu, ale často se také kombinuje s klasickým černým nebo ovocným čajem. V Brazílii je potom velice oblíbená varianta, kdy se k přípravě lapacha namísto vody použije bílé víno a vše se poté smíchá s pomerančovým džusem. Jestliže máte v oblibě maté, klidně ho trochu do lapacha můžete přidat.

Na úplný konec ještě přidáme jeden malý tip - lapacho nezapomeňte důkladně přecedit, protože zbytky kůry mohou zapříčinit zhořknutí chuti.