Lapacho jako pomocník v boji proti mikrobům a parazitům

Běžné indiánské označení lapacha je v dnešní době už relativně známé i na našem světadílu. V některých případech se sice o lapachu mluví jednoduše jako o mravenčím dřevě, jelikož mravenci mají v oblibě procházet se vnitřní stranou odumřelé kůry, nicméně lapacho bylo pro Inky i jejich předchůdce vždycky hlavně Stromem života. To má samo sebou poměrně snadno zjistitelný důvod. V tradičním lékařství se jeho prostřednictvím vždycky dala léčit široká škála navzájem příliš nesouvisejících nemocí díky pití silných nálevů. Odtud tedy pochází ono pojmenování, jež se uchovalo i do naší současnosti. Vědecké zkoušky prokazují, že jestli je něčím lapacho opravdu jedinečné, pak jsou to jeho antibakteriální a antiparazitické účinky.

Můžeme sem zařadit dovednost potlačovat působení nebo přímo ničení množství bakterií, které často dokážou odolávat i agresivním kyselinám. Dále také likvidace plísní, kvasinek, virů či několika druhů parazitů.

Obzvlášť bychom tu měli zmínit kladné efekty složení lapacha na dva významné virové rody. Jde o nechvalně známý virus HIV a také skupina tzv. herpetických virů. Jejich označení možná nepatří mezi ty úplně nejznámější, to však nemění nic na tom, že herpesviry patří mezi jedny z nejrozšířenějších virů, které najdeme za celou řadou nemocí, jež dokážou v lidském těle přežívat poměrně dlouhou dobu.

Lapacho také již před více než padesáti lety získalo pověst velmi účinného přírodního antimalarika. Hlavní látka, kterou v lapachu najdeme, se nazývá lapachol a můžeme ji označit za jeden z důležitých bodů v poznávání neobyčejných účinků této kůry na lidské zdraví. Indiáni samozřejmě znali efekt lapacha již stovky let předtím, než byly provedeny vědecké výzkumy.

Samotné lapacho také díky svému jedinečnému složení stimuluje správnou funkci lidského imunitního systému, což výrazně přispívá k jeho antimikrobiálním účinkům. Vědci se pokoušeli nasimulovat jedinečné složení lapacha, leč zatím se jim to úspěšně nepodařilo. Možná i ze zmíněných důvodů je škála virů, které lapacho dokáže potlačovat tolik pestrá, že sahá od prachobyčejné rýmy a zánětů dýchacích cest, až po virus HIV.

Za většinou z těchto zdravotních účinků pak stojí relativně obyčejná chemická reakce. Beta-lapachon, další důležitá látka obsažená v lapachu, totiž zvládne poměrně dobře narušovat koloběh enzymů ve viry napadených buňkách, čímž dokáže přímo ovlivňovat syntézu DNA a RNA. Když tedy látky přítomné v lapachu začnou v prostoru napadených buněk účinkovat, rychle znemožní virům v převzetí kontroly nad reprodukčními procesy uvnitř napadených buněk, což má v konečném důsledku ten efekt, že ani virus nemůže pokračovat do dalších, prozatím zdravých, buněk.

V této souvislosti se ještě sluší dodat, že některé sirnaté sloučeniny zvládnou začít proměnu lapacholu na beta-lapachon, čímž se ještě o něco zvedne antimikrobiální efekt lapachové kůry. To se týká například známé yerby maté. Právě tento princip tedy můžeme najít v základu tradičního spojování efektů lapacha s popíjením yerba maté, jak ho od dávných dob pěstují některé indiánské kultury jižní Ameriky.