Jak užívat lapacho

Jedna z věcí, v níž mají historici jasno je, že pokud staré indiánské kultury obývající neprostupné tropické pralesy severní Argentiny, Paraguaye nebo Brazílie s něčím nešetřily, tak to jistě bylo právě lapacho. Dle nálezů a legend Indiáni lapacho užívali pravidelně a ve velikém množství. Ale vlastně se není čemu divit, protože šlo o jednu z nejúčinnějších léčivých látek, jakou mohli v džungli objevit. Jestliže se dnes rozhodnete si lapacho také vyzkoušet, budete to mít o něco snazší. K dispozici kromě sypaného lapacha budete mít i nálevové sáčky, ústní sprej nebo třeba kapsle.

I přesto, že se setkáváme se stále rozsáhlejší nabídkou doplňků stravy obsahujících lapacho, tak dodnes platí, že tou nejefektivnější volbou, jako do našeho těla dostat jeho účinné látky, je příprava nálevu. Podobně jako staří Inkové můžete svému tělu prokázat nejlepší služby tehdy, když si ze sušeného lapacha uděláte čaj. Důležité je tedy jen vědět, že bychom přitom měli myslet na nutnost omezení používání hliníkových nádob i lžiček.

Jistě to ale neznamená, že by ostatní přípravky s obsahem lapacha nepřinášely požadovaný efekt. Lapacho je prostě ve formě nálevu nejefektivnější z toho důvodu, že se v něm úplně přirozeně uvolňují nejvyšší objemy účinných látek. Nejlepší je proto mít kapsle přichystané pro časy, kdy s sebou nemáte potřebné čajové vybavení nebo prostě a jednoduše nemáte na čajový rituál čas. Případně též vždy, když cítíme, že další hrnky už do sebe nedostaneme, nicméně spolknout kapsli není problém.

Pokud se ptáte kdy a jak lapacho užívat, pak existují dvě odpovědi. Jednou z nich je volba lapacha jako přírodního prostředku pro prevenci před nachlazením a všeobecně nemocemi. Druhou možností je pak samotné léčebné využití při projevech nemoci.

Pití nebo užívání lapacha je v první řadě skvělou možností, jak se naše tělo může bránit ve všech obdobích, kdy jsme náchylní k nastydnutí nebo rozvinutí chřipky. Jestliže tedy v podzimních měsících trávíte mnoho času v nacpaných prostředcích hromadné dopravy, pak právě lapacho může být ideální volbou, jak nemoci předejít.

V takovém případě je ještě možné doporučit pravidelný režim pití jednoho až dvou hrnečků v průběhu dne. Nejlépe pak jeden hrnek ráno a druhý odpoledne či večer.

Jistě není potřeba s lapachem nalévat od rána do večera, i když tím výrazně posílíte imunitní systém a napomůžete správnému fungování střev.

Jestliže ale lapacho teprve začínáte užívat s ohledem na aktuální zdravotní problémy, pak je vhodné jeho dávkování o něco zvýšit. V tom případě je ideální porce 3 nebo 4 hrnky denně. Určitě se nemusíte obávat zvýšení množství lapacha na jeden hrnek, v případech nemoci ho klidně zdvojnásobte.

Na tomto místě bychom ještě rádi připomněli jeden tradiční způsob, kterak se lapacho užívá v jižní Americe. Když z něj chcete dostat opravdu to nejlepší, zkuste ho popíjet úplně stejně jako maté - tedy za pomoci tzv. bombilly. A klidně ho můžete míchat i se samotným maté, protože podle známých výzkumů tato kombinace umí ještě o něco vylepšit uvolňování zdraví prospěšných látek obsažených v lapachu.