Jak skladovat kůru z lapacha
Pokud si myslíte, že není příliš nutné přemýšlet nad tím, jak uskladnit naše zásoby lapacha, pak vás musíme vyvést z omylu. Sice by se mohlo zdát, že je to na první pohled čaj jako každý jiný, ale opak je spíše pravdou. Se zásadami skladování čaje nebo různých bylin má lapacho celou řadu společných věcí. Na rozdíl od nich je ale nutné si pamatovat i některé detaily, na které bychom jinak nejspíš vůbec nevzpomněli.

Lapacho je hlavně sušená směs drobných kousků bylinného charakteru, a podle toho tedy vybíráme umístění, kde bychom lapacho mohli uskladnit. Stejně jako samotné nádoby, v nichž ho hodláme uschovávat. Lapacho nemůžeme strčit jen tak do něčeho, co by třeba na uskladnění zeleného čaje bohatě stačilo.
V tomto případě totiž materiály, z nichž jsou vyrobeny naše nádoby, mohou mít zřetelný vliv na to, jak po nějakém čase budou vypadat vlastnosti a účinky výsledného nápoje. Obdobně je nutno zauvažovat i nad nádobím, jaké během přípravy lapacha využijeme. Nejzásadnější pravidlo, na něž bychom u lapacha měli pamatovat ve všech případech je, že nikdy nepoužíváme žádné hliníkové nádoby, ani lžičky, s nimiž směs při louhování mícháme. není příliš důležité, jestli hliníkovou nádobu použijeme k zalití směsi nebo do ní chceme lapacho uschovat na delší časový úsek. Hliník a lapacho k sobě prostě a jednoduše nepatří. Podobně jako se musíme vyhnout hliníku, tak by bylo vhodné se stejně tak vyhnout též zinku.
Není však nutné mít obavy z úplně všech kovů, protože třeba nerezové nebo litinové nádoby se dají použít úplně beze strachu, že by se tím snížily účinky léčivého nápoje. Mezi další vhodné materiály pak jistě patří též sklo, porcelán nebo veškerá keramika. Další důležitou věcí, na níž se v praxi poměrně často zapomíná, je, abychom při skladování či přípravě nepoužívali nádoby z plastu, stejně jako jednorázové plastové příbory při zalévání nebo míchání nápoje. I v tomto případě by mohlo dojít ke snížení účinku lapacha.

Pakliže jste zvyklí čaje nebo bylinné směsi uchovávat v jednoduchých plastových dózách nebo při cestování využíváte PET lahve, v tomto případě to každopádně nedělejte, protože by to mělo negativní efekt.
Místo toho třeba sáhněte po nádobách z tmavého skla, jež jsou naprosto ideální, jelikož dokážou lapacho ochránit před všetečnými slunečními paprsky.
Lapacho se musí skladovat pokaždé v místech, kam se nedostane sluneční světlo. Dobré je si tuto poučku zapamatovat například v situaci, kdy přemýšlíte, na jaké místo schovat svých tři sta gramů z poslední zásilky. Z tohoto množství se dá připravit opravdu několik set šálků, a to přeci jen zabere nějaký čas, než se vše spotřebuje.